Rosa Bandet

Härom veckan var det miljövänliga veckan, och som jag skrev var jag ute och kampanjade på Ica Maxi tillsammans med Naturskyddsföreningen.
Ica i samarbete med Rosa Bandet har kampanj under oktober månad där de lyfter fram rosa varor och skänker 1,50/såld vara till Rosa Bandet. Ett bra initiativ i grunden tycker vi men:
Vi noterade att det bland annat fanns konventionellt odlade vindruvor i Icas Rosa Bandet-sortiment. Det är motsägelsefullt eftersom vindruvor tillhör det mest besprutade livsmedlet, rester av upp till 26 olika bekämpningsmedel har hittats på konventionellt odlade vindruvor. Självklart påverkar dessa rester vår hälsa då vissa av ämnena är av EU klassade som cancerogena*. Dessutom, de som jobbar på vindruvsodlingarna löper större risk att drabbas av cancer när de utsätts för ämnena.
Cissi skrev och frågade Rosa bandet hur de tänkte kring vilka varor som används i kampanjen:

Hej!
Jag är aktiv i Naturskyddsföreningen och denna vecka är det Miljövänliga veckan. Vårt mål är att få fler att välja ekologiska varor. Idag är allt fler kunder medvetna om att mycket av det vi stoppar i oss andra produkter som t e x skönhetsprodukter innehåller gifter. Mycket av frukt och grönsaker innehåller rester av cancerogena ämnen.
En produkt som det pratats mycket om på sistone är vindruvorna. De är helt enkelt tokbesprutade och även om vi skulle skölja dem sju gånger eller mer så finns gifterna kvar.
Jag tycker därför att det är så konstigt att Rosa Bandet finns på varor som inte är ekologiska eller till och med de varor som besprutas allra mest. Jag är nästan säker på att ni måste fått in fler mejl om detta.
Då vi stod på Ica Maxi utanför Östersund fick jag många att faktiskt tänka till och välja de ekologiska vindruvorna istället. Men jag fick också fler att välja Rosa Bandet ekologiskt äpplen istället för de besprutade svenska.
Min vädjan till er är att inför nästa år, tänk igenom vilka varor som ska få en Rosa Bandet etikett. Det är många som vill stödja cancerfonden men i förebyggande syfte måste det väl ändå vara bäst om vi lyfter fram varor som är giftfria och minimerar risken att få just cancer…?
Med Vänliga Hälsningar Cissi Hinderson, Naturskyddsföreningen i Östersund

Detta var svaret som vi fick:

Hej!
Tack för ditt mejl. Jag tar emot din synpunkt från Naturskyddsföreningen. Din fråga kring ekologiska produkter är en viktig fråga för er. Vår fråga har fokus på cancer och vad som orsakar cancer. När det gäller livsmedel som vindruvor så finns det inget idag som säger att människor kommer att drabbas av cancer för att de äter besprutade vindruvor några gånger under oktober månad. Många har inte ekonomi att välja ekologisk frukt och det är viktigt att alla har möjlighet att stötta Cancerfonden via olika produkter som finns i var och ens vardag.
Hälsningar
Britta *****
Kommunikatör
Leg sjuksköterska

Vi tycker det är anmärkningsvärt och motsägelsefullt att Rosa Bandet inte tar större ansvar kring detta då ju det bevisligen minskar cancerrisk att undvika cancerogena ämnen i konventionellt odlad mat*.
Det finns andra sätt att stödja Rosa Bandets initiativ än att utsätta sig för risken med de ohälsosamma ämnena i konventionellt odlade vindruvor. Vi uppmanar konsumenterna att tänka ett steg längre än Rosa Bandet i denna fråga.

rosabandet

Ytterligare läsning:
*Naturskyddsföreningens rapport om vindruvor hittar du här
DN debatt ”Vindruvor och paprikor är rena giftcoctails” hittar du här

Annonser

4 thoughts on “Rosa Bandet

  1. Bra skrivet till ICA. Tråkigt svar dock. Dessutom innehåller ju vindruvor väldigt stor andel fruktsocker som kan bidra till ökat blodsocker vilket i sin tur kan verka inflammatoriskt.

  2. Onödigt tråkigt svar, tycker jag! Verkligen. Det finns naturligtvis andra, hälsosamma, varor som mindre bemedlade kan lägga sitt bidrag på, varför lyfta just omdebatterade vindruvor? Det är självklart att organisationerna inte har riktigt samma ingång, men känns också självklart att ska man välja ut varor i ett sånt här syfte så ska de vara goda för både människa och miljö. Det hänger ju som ihop…

  3. Ping: Plus om ekologisk matkasse och tillsatser | Paleolina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s