Plus om ekologisk matkasse och tillsatser

Ett av mina favoritprogram är konsumentprogrammet Plus på SVT. Förra säsongen började man kolla närmre på mat och ifrågasatt olika saker kring livsmedel. Till exempel kollade man på dolda sockerfällor, vatten i kycklingfilé och mat som heter nåt det inte innehåller.
Denna säsong har hittills haft tre program varav två handlat om ämnen som jag brinner lite extra för. Tillsatser (färgämnen) och ekologisk mat.

Förra veckan pratade Plus alltså om tillsatsämnen och färgämnen, man bjöd på två sorters skinka, en var behandlad med nitrit och en utan. Nitrit är ett konserveringsmedel, ett slags salt som gör att hållbarheten blir längre och köttet får en rosaaktig ton. Ämnet heter E250 och finns i princip i alla charkprodukter i våra livsmedelsbutiker. Nitrit är skadligt för oss människor eftersom när vi äter det omvandlas det till nitrosamin som i sin tur ökar risken för cancer. Vi konsumenter är vana att skinka ska se rosa ut alltså ha tillsatsen E250, och inte helt oväntat var det den rosa skinkan som de allra flesta tyckte såg mest aptitlig ut.
Det är skrämmande att vi konsumenter luras till att maten är nåt annat än vad den är på riktigt. Jag blir så less på att vi som konsumenter har ansvaret för att göra medvetna val i syfte att hålla en god hälsa. Det finns en gräns för hur mycket man som konsument orkar vara medveten om. Det är dags att man lagstiftar om sådana här saker, och att livsmedelsverket tar större ansvar.

Denna vecka kunde vi se ett inslag där de undersökte bekämpningsrester på vindruvor samt jämförde prisskillnader mellan en konventionell matkasse och en ekologisk. Inte helt oväntat hittade man rester av bekämpningsmedel på de konventionellt odlade vindruvor, här hittar ni mitt inlägg om konventionellt odlade vindruvor.
Icas ekologiska matkasse landade på 33% dyrare än den konventionella. Man konfronterade Icas miljöchef och ifrågasatte varför den var så mycket dyrare.

En viktig aspekt som jag tyckte att man missade är att den ekologiska maten idag egentligen inte är dyr, det är den konventionella som är för billig. Jag tycker att bra mat ska kosta pengar, dels för att producenten ska få skäligt betalt men också för att vi konsumenter behöver få tillbaka respekten för mat.
Sedan jag började köpa ekologiskt är jag mycket mer medveten om vad för mat jag har hemma.
Ett exempel: innan kunde jag köpa 1kg konventionellt odlade tomater ”för de var ju extrapris” och hade i kylen tills typ hälften blev dåliga. Nu köper jag 500g ekologiskt odlade tomater till ett dyrare pris, men blir medveten om tomaterna på ett annat sätt då jag värderar dem mer i och med att priset är högre, och jag får alltså ett incitament att äta upp dem innan de blir dåliga.
Hänger ni med hur jag tänker?
Kolla in KRAV’s egna undersökning av ekologisk och konventionell mat där de räknar på prisskillnaden per portion istället för på hela matkassen som Plus undersökning gjorde.


Kom ihåg att man får så mycket mer varje gång man väljer ekologiskt och framför allt KRAV-märkt

IMG_8075
Fint utbud av ekologisk frukt och grönt på Coop i Sollefteå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s