Min bakgrund

Här är hela historien om när jag fick obalans i kroppen och mina olika försök att få bukt på den.

Allt började på våren 2009 då jag upptäcka svarta strån på haka och hals, jag tänkte inte så mycket på dom och såg till att trimma bort dom med hjälp av en sax.
I julklapp 2009 fick jag av mamma en ansiktsbehandling med GabrielaTurkos. Hon såg såklart mina strån och sa även att jag ansiktet inte mådde bra eftersom saxen irriterade huden. Jag fick med mej ett vax som jag har använt sedan dess. Gabriela tyckte jag skulle gå till den traditionella sjukvården först och se vilka obalanser som fanns samt om det fanns någon möjlighet att de kunde hjälpa mej.

Våren 2010 gick jag till en läkare och gjorde en hormonanalys, den visade på ett lite höjt testosteronvärde och jag blev erbjuden att börja knapra östrogenpiller. Eftersom dessa är syntetiska hormoner är det ingenting jag såg som ett alternativ så jag gick tillbaka till Gabriela och vi gjorde upp en plan tillsammans.
Jag fick ett nummer till en sjukgymnast och bokade tid för konsultation om hur jag skulle lägga om kosten. Fick rekommendation av denna sjukgymnast om att börja med GI och åt enligt det hela hösten och våren 2011. 8/2-11 bröt jag benet under en skidtur och blev alltså mer eller mindre sängliggande i två månader. Fuskade med och mer med kosten och när sommaren var över var jag tillbaka på ruta ett.

Hösten 2011 flyttade jag till Uppsala och började plugga. I och med flytten bestämde jag mej för att lägga om kosten till LCHF, och lyckades även här gå ner en hel del. Men så på våren 2012 blev en nära vän till mej sjuk och vi blev tvungen att ställa in en resa jag sett fram emot jättemycket. Detta tyngde mej och jag började missköta kosten igen. När sommaren var över var jag tillbaka på noll. (Under min tid i Uppsala jobbade jag extra på restaurang PriMaten och här var min första kontakt med paleokost.)

Hösten 2012 bodde jag hemma igen och hade all tid i världen att ägna mej åt kost och hälsa. Jag bestämde mej för att skärpa till kosten, äta min egna variant av paleo (frukt och rotsaksfri), föredra ekologiskt samt att jag började fasta 16:8. Detta gick otroligt bra och jag var inte långt från min målvikt när en nära släkting plötsligt gick bort. Detta var en otrolig chock för hela familjen och jag prioriterade fel. Jag försökte ta hand om familjen, när jag ju också behövde någon som tog hand om mej. Detta gjorde åter igen att jag ruckade på mina rutiner, och det dröjde inte länge förrän jag var tillbaka på ruta ett igen.
Hela tiden sen dess har jag försökt att starta om, men jag har nog inte kommit över sorgen ordentligt att jag kunnat hantera det. Förrän nu, nu är jag på banan igen och ser fram emot att ge min kropp balans igen.

Hösten 2013 åkte jag till Nerja med MF hälsoutbildningar för att utbilda mej till kostrådgivare. Vi hade två lärare vid namn Louise och Therese, dessa två är riktiga ”hormonnördar”. Jag försökte suga åt mej så mycket kunskap jag bara kunde av dessa proffs men ju mer man lär sej, desto mer inser man vad otroligt lite man vet och förstår. Inspirerande att lära känna dessa förebilder i alla fall!

Under alla dessa svängar har jag märkt att hårväxten minskat i takt med att jag går ner i vikt. De blir glesare och inte lika mörka. Så nåt bra händer med hormonerna när jag går ner i vikt, det inger hopp för framtiden.

Ni kanske tycker att jag är hård med mej själv ibland när jag skriver min dagbok. Men faktum är att det är relativt svårt att gå ner i vikt med hormonell obalans. Jag har hittat en metod som fungerar för mej, därför är det otroligt viktigt att jag håller mej till mina etablerade rutiner. Därför kanske det verkar som jag har en hård ton mot mej själv ibland, men det är viktigt för att jag ska kunna lyckas. I och med att jag har lite högre testosteron än normalt bygger jag däremot muskler relativt lätt, men hellre kropp i balans resonerar jag.

Hur gör jag då? Jag har nära kontakt med min hudterapeut Gabriela och jag tar ört och vitamintillskott enligt hennes rekommendationer. Sedan fastar jag 16:8 och äter alltså bara två mål mat om dagen, dricker en smoothie varje dag (Gabrielas recept för att stödja rätt organ och hjälpa hormonerna) smörjer med bioidentiskt progesterall med jämna intervall, samt behandlar ansiktet med en speciell olja varje morgon och kväll. Jag motionerar även regelbundet genom promenader och styrke/konditionsträning. Detta är mitt recept för att så småningom komma i balans. Jag har lång väg kvar, men för varje dag som går kommer jag lite närmre.
Någon stans blir jag ju lite irriterad på mej själv, att jag kunde vara i balans nu om jag bara hade kunnat skärpa mej under dessa gånger då livet ”bjudit på citroner”. Samtidigt är det dessa erfarenheter som har gjort mej till en starkare människa. I slutändan tror jag ändå att det blir värt att ta den långa vägen till målet.

Idag hoppas att jag är stark nog att fortsätta min kamp, trots att det ibland händer tråkiga saker livet som man inte kan påverka. Följ med på min resa mot balans och bättre hälsa. Gaining health through a paleo lifestyle

Annonser

6 thoughts on “Min bakgrund

  1. Grym du är Lina! Jag blir inspirerad av dig!
    Kommer garanterat följa din resa och jubla när du är i mål.
    Ses vi i Norrköping tro?
    / Nerjalinnea

  2. Ping: Never give up | Paleolina

  3. Vilken fantastisk resa – stort lycka till! Får jag fråga varför du kan tänka dig att använda syntetiskt progesteron, men inte östrogen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s